Začína sa sezóna na zber obľúbených jesenných plodov - šípok. Keď to ešte spojíte s príjemnou prechádzkou vo vašom okolí, niet nad lepšie strávené popoludnie. My sme tak urobili včera, keď sme sa vybrali prejsť po neďalekých poľných cestičkách. Zoberte si so sebou nejakú plátenú tašku, rukavice a poprípadne aj záhradné nožnice, ktoré vám uľahčia vašu prácu. Ja som si vzal len tú tašku a veľmi som to potom oľutoval (-: Ruky som mal neskôr také dodriapané, ako keby som sa hral s extrémne hravým mačaťom. A určite sa oblečte do staršej mikiny, ktorej vám nebude ľúto, keď sa do vás zadrie desiatka tŕňov!
Šípky určite každý z vás dobre pozná. Na prvý pohľad ide o obyčajný kriak, ktorý je posiaty miliónom ostrých tŕňov. Ľudia ich vyhľadávajú od nepamäti, kvôli ich bohatému obsahu na vitamíny. Ja som šípky prvýkrát nazbieral len minulú jeseň. Počas Dušičiek na cintoríne u starej mamy som hľadal nejaké staré hroby a popritom som objavil aj obsýpaný šípkový ker :D Nazbierané šípky som neskôr vysušil a počas zimy z nich párkrát uvaril čaj. Robiť z nich výluh nie je také jednoduché ako s inými plodmi či bylinkami. Tvrdé vyschnuté šípky vám tak ľahko svoju šťavu vo vriacej vode nepustia a musíte ich dlhší čas povariť, čím sa prakticky zničí všetok vitamín C, ktorý obsahujú.
Včera som sa však rozhodol, že urobím šípkový sirup. Pred dvoma týždňami ma totiž inšpiroval kamarát na FaceBooku (pozdravujem Tomáša). Na prvý pohľad ide o jednoduchý recept, ale zabavíte sa pri tom trochu dlhšie. A o čistení totálne zadžabanej kuchynskej linky ani nehovorím. Na základe toho vznikol aj prívlastok na etikete "šiplavá" (šiplať sa = expr. zdĺhavo robiť niečo, piplať sa, prplať sa, babrať sa). Ale výsledný efekt potom stojí za to.
Včera som sa však rozhodol, že urobím šípkový sirup. Pred dvoma týždňami ma totiž inšpiroval kamarát na FaceBooku (pozdravujem Tomáša). Na prvý pohľad ide o jednoduchý recept, ale zabavíte sa pri tom trochu dlhšie. A o čistení totálne zadžabanej kuchynskej linky ani nehovorím. Na základe toho vznikol aj prívlastok na etikete "šiplavá" (šiplať sa = expr. zdĺhavo robiť niečo, piplať sa, prplať sa, babrať sa). Ale výsledný efekt potom stojí za to.
Ďalší čas mi tiež zabral návrh a výroba vlastnej etikety. Dať dokopy "príbalovú informáciu" o zdravotných účinkoch šípok nie je sranda (-:
Na záver vám prikladám postup, ako som tento sirup pripravoval ja:
Na záver vám prikladám postup, ako som tento sirup pripravoval ja:
- Umytý a pomliaždený 1 kg šípok som zalial 1 litrom vody a nechal 10 minút variť
- Rozvarenú hmotu som cez poskladanú gázu precedil do druhého hrnca a odložil ju bokom (toto je tá úplne najhoršia robota, lebo sa to veľmi zle žmýka)
- Tú odloženú hmotu, ktorá zostávala v gáze, som opäť vložil do prvého hrnca a zalial 1 litrom studenej vody a nechal povariť 10 minút
- Zopakoval som bod č. 2
- Zopakoval som bod č. 3
- Zopakoval som bod č. 2
- V druhom hrnci so všetkou precedenou šípkovou šťavou som pri teplote 80 - 90 °C rozpustil 1 kg kryštálového cukru
- Do vopred dôkladne umytých a v rúre nahriatých sklenených fliaš som pomocou lievika nalial vyprodukovanú šťavu a poriadne všetko uzavrel a nechal vychladnúť
- Á votre santé! Alebo po nemecky Prost! (-: